Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Składniki: mandarynki, mąka, cynamon, mak

Czas przygotowania: 45 min

Trudność:łatwe
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 20 sztuk

Dom pachnie cynamonem i mandarynką… czas na pyszne świąteczne muffiny!

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 6 mandarynek
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 120 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy
  • 2 łyżki maku

Sposób przygotowania:

Mandarynki obieramy, przecinamy każdą cząstkę na pół, pozbawiamy pestek i białych nitek.

Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki, do drugiej wszystkie mokre, następnie łączymy je ze sobą. Uważajcie, żeby masło wlewane do jajek nie było zbyt gorące. Następnie do suchych składników wlewamy mokre i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, czy silikonową szpatułką. Dodajemy większą część pokrojonych mandarynek i łyżkę maku.

Na blaszce układamy muffinkowe foremeczki. Łyżką wkładamy do nich masę i dekorujemy odrobiną maku i mandarynką na wierzchu. Muffinki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości foremek.