Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Składniki: boczek wędzony, mięso mielone z łopatki, ciasto kruche, suszone pomidory

Czas przygotowania: 85 min

Trudność:łatwe
Czas przygotowania: 85 minut
Ilość porcji: 10-15 porcji

Święta coraz bliżej, a na świąteczne śniadanie pyszny pasztet zapiekany w kruchym cieście z dodatkiem suszonych pomidorów i boczku.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 500 g mąki
  • 20 g soli
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 125 ml wody
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki
  • pęczek majeranku
  • pęczek natki pietruszki
  • 10 suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 żółtko
  • odrobina mleka

Sposób przygotowania:

Zaczniemy od przygotowania ciasta kruchego. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy do niej pocięte w kostkę schłodzone masło i sól. Żółtka mieszamy z wodą i stopniowo wyrabiając ciasto dolewamy płyn. Cisto wyrabiamy szybko, żeby dłonie za bardzo nie ogrzały nam masła. Kiedy wszystkie składniki się połączą formułujemy je w kulkę, zawijamy szczelnie w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.

Boczek tniemy w kostkę i podsmażamy. Odsączamy na ręczniku papierowym.

Do mielonego mięsa dodajemy przestudzony boczek, pocięte drobno suszone pomidory, świeży majeranek i natkę pietruszki. Dodajemy łyżkę lubczyku, oregano i gałki muszkatołowej. Farsz solimy i pieprzymy do smaku i dobrze mieszamy.

Ciasto wyciągamy z lodówki. Rozwałkowujemy na ok 3 mm i wykładamy nim keksówkę. Wkładamy farsz dobrze dociskając i przykrywamy go szczelnie ciastem. Pasztet dekorujemy – z nadmiaru ciasta wycinamy wzorki i układamy na wierzchu. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem połączonym z mlekiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut.

Sposób przygotowania:

Do przygotowania dania użyte zostały boczek wędzony i mięso mielone z łopatki dostępne w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.