Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Składniki: boczek świeży bez żeber i bez skóry, trybula, czosnek, musztarda francuska

Czas przygotowania: 240 min

Trudność:łatwe
Czas przygotowania: 240 minut
Ilość porcji: 10-15 porcji

Soczysta rolada boczkowa do podania na ciepło i na zimno.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • płat boczku świeżego bez żeber, bez skóry
  • 1 słoik musztardy francuskiej
  • 1 pęczek świeżej trybuli
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • sznurek do wiązania mięsa
  • 250 ml bulionu
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • liście laurowe

Sposób przygotowania:

Płat boczku rozcinamy na pół, przecinając go w połowie wysokości, ale nie rozcinamy go na 2 części. Tak przygotowane mięso rozkładamy na blacie na płasko. Płat smarujemy dokładnie musztardą francuską i doprawiamy drobno siekanym czosnkiem, natką pietruszki, solą i pieprzem.

Całość rolujemy ciasno i związujemy sznurkiem. Wierzch również doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną roladę wkładamy na całą noc do lodówki.

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Roladę układamy w naczyniu żaroodpornym i dolewamy bulion i dodajemy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Pieczemy godzinę pod przykryciem, a następnie po 1,5 godziny obu stron bez przykrycia. Wyśmienita na ciepło i pyszna na zimno.

Sposób przygotowania:

Do przygotowania dania użyty został świeży boczek bez żeber i bez skóry dostępny w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.