Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Składniki: łopatka wieprzowa, jabłka, suszone figi, pistacje, szałwia

Czas przygotowania: 240 min

Trudność:łatwe
Czas przygotowania: 240 minut
Ilość porcji: 10-15 porcji

Pieczona wieprzowina z nadzieniem z jabłka, suszonej figi i pistacji - wyjątkowa pieczeń z bardzo kuszącym farszem – słodkie, słone, pachnące jabłkami z chrupiącymi orzechami – po prostu przepyszna propozycja na świąteczny obiad.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 3 zielone jabłka
  • garść pistacji
  • 10 suszonych fig
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • liście szałwii
  • płatki chili
  • szczypta suszonego lubczyku

Sposób przygotowania:

Łopatkę wieprzową rozcinamy na płat – tak, żebyśmy mogli otoczyć nią farsz. Mięso nacieramy solą i pieprzem.

W rondelku rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebule do miękkości. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę figi i dwa jabłka (bez gniazd nasiennych). Pistacje obieramy, tłuczemy lekko w moździerzu i dorzucamy do farszu. Całość chwile dusimy, aż ładnie zmięknie, a nadmiar soków odparuje.

Płat łopatki rozkładamy na płasko, na środku układamy farsz i delikatnie otaczamy go mięsem. Całość związujemy sznurkiem kuchennym i wkładamy do brytfanki skropionej oliwą. Dookoła układamy cząstki jabłka, liście szałwii, ziarna pieprzu, a całość posypujemy suszonym lubczykiem i płatkami chili. Dodałam jeszcze łyżkę karmelizowanej figi dla podkreślenia słodyczy. Pieczemy ok. 2,5 godzin w 180 stopniach.

Sposób przygotowania:

Do przygotowania dania użyta została łopatka wieprzowa dostępna w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.