Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Składniki: łopatka wieprzowa, suszone śliwki, kapusta kiszona, grzyby, boczek, kiełbasa gryficka

Czas przygotowania: 2-3 dni

Trudność:łatwe
Czas przygotowania: 2-3 dni
Ilość porcji: 8 porcji

Bigos, to jedno z tych dań, bez których nie można sobie wyobrazić świątecznego posiłku. Jaki powinien być – myślę, że ile rodzin tyle przepisów na niego, a każdy tradycyjny. Do bigosu koniecznie użyjcie kapusty kiszonej nie kwaszonej. Dlaczego? Otóż kiszona kapusta kisi się naturalnie, w kwaszonej używa się do tego np. octu.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 600 g kapusty kiszonej
  • 200 g wieprzowej łopatki
  • pół kiełbasa gryficka
  • garść suszonych grzybów
  • garść suszonych lub wędzonych śliwek
  • kilka ziaren jałowca
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kieliszek czerwonego wina (wytrawne)
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 5 plastrów wędzonego boczku

Sposób przygotowania:

Kapustę lekko przepłukujemy (jeśli jest zbyt kwaśna) i tniemy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka razem zalewając taką ilością wody, aby przykryła kapustę. Gotujemy do miękkości – około godzinę. W tym czasie namaczamy grzyby.

Następnie na patelni podsmażamy pociętą w kostkę łopatkę i (osobno) pocięte w półplastry kiełbasę gryficką oraz pocięty w kostkę boczek wędzony. Odsączamy na ręczniku papierowym i dodajemy do bigosu. Grzyby i śliwki siekamy na mniejsze cząstki i również dorzucamy do garnka razem z wywarem z grzybów. Dolewamy też kieliszek wina i dorzucamy wszystkie przyprawy..

Kiedy wszystkie składniki znajdą się już w garnku, zmniejszamy ogień, przykrywamy – zostawiając małą szczelinę, całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając i ewentualnie dolewając wody.

Sposób przygotowania:

Do przygotowania dania użyte zostały łopatka wieprzowa, boczek wędzony i kiełbasa gryficka dostępne w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.