Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Składniki: kiełbasa myśliwska z dzika, kapusta kiszona, grzyby

Czas przygotowania: 120 min

Trudność:łatwe
Czas przygotowania: 120 min
Ilość porcji: 8 porcji

Pyszne pierogi z kapustą i grzybami – idealny dodatek do barszczu. Wzbogaciliśmy je kiełbasą myśliwską z dzika.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 pętka kiełbasy myśliwskiej z dzika
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Kapustę kiszoną przepłukujemy jeśli jest wyjątkowo kwaśna, szatkujemy drobno i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około godzinę pod przykryciem do miękkości. W tym czasie namaczamy grzyby, a kiedy zmiękną siekamy je drobno i razem z wywarem dodajemy do kapusty. Całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, lubczykiem i drobno siekanym czosnkiem. Kiełbasę myśliwską z dzika tniemy na plastry, a następnie w drobną kostkę. Aromat kiełbasy dodatkowo wzbogaci nasze pierogi o wyczuwalną nutę jałowca. Wszystko gotujemy jeszcze około godziny – półtorej, aż całość odparuje. Uważajcie pod koniec, żeby kapusta nie przypaliła się od spodu.

W czasie gotowania, szykujemy ciasto na pierogi. Przepis na ciast znajdziecie po kliknięciu w poniższy link.

Sprawdzony przepis na pierogi

Sposób przygotowania:

Do przygotowania dania użyta została kiełbasa myśliwska z dzika dostępna w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.