Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Składniki: mięso mielone z łopatki, ziemniaki, natka pietruszki, sól, pieprz, czosnek

Czas przygotowania: 90 min

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 4 porcje

Kartacze a'la babci Heni. Dla mnie nie ma lepszego dania na świecie. Robiła je moja babcia, mama i robię ja, a raczej debiutuję w tej roli dla Was. My nazywamy je w rodzinie kołdunami, a tak naprawdę najbliższa nazwa dla tego dania to kartacze, z tym, że kartacze są tylko duszone, a my je najpierw smażymy, a dopiero później dusimy.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 2 kg ziemniaków
  • 500-600 g mięsa mielonego z łopatki
  • natka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 3 jajka
  • mąka

Sposób przygotowania:

Natkę pietruszki i czosnek drobniutko siekamy. mięso mielone wkładamy do miski. Doprawiamy. Dodajemy jajko i odrobinę bułki tartej, mieszamy i odstawiamy na bok.

Ziemniaki obieramy i tarkujemy na drobnej tarce. Następnie surowa masę ziemniaczaną odciskamy przez gazę lub bawełnianą ściereczkę. Odciśnięte ziemniaki łączymy z mąką, 2 jajkami, solą i pierzem. Dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, a do garnka wstawiamy wodę i solimy (możemy tez je poddusić w bulionie). Na dłoni rozkładamy odrobinę masy ziemniaczanej, następnie układamy mięso i ponownie odrobinę masy ziemniaczanej. Formułujemy kulkę, którą następnie spłaszczamy. Obsmażamy na złocisty kolor z obu stron, a następnie dusimy pod przykryciem przed ok. 30-40 minut (czas zależy od ich wielkości).

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyte zostało mięso mielone z łopatki dostępne w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.