Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Składniki: filety z kaczki, pomarańcze, chili, natka pietruszki, anyż

Czas przygotowania: 80 min

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 80 minut
Ilość porcji: 2 porcje

Lubicie kaczkę? Zastanawiacie się jak ją przygotować, żeby filet nie był wysuszony, a skórka chrupiąca? Pieczona kaczka w pomarańczach z lekko pikantną nutą chili myślę, że spełni Wasze oczekiwania.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 2 filety z kaczki
  • 4-5 pomarańczy
  • 2-3 gwiazdki anyżu
  • natka pietruszki
  • pół papryczki chili
  • sól
  • pieprz
  • imbir
  • 2 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • natka pietruszki
  • 2 łyżeczki domowego dżemy z mirabelki

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (z termoobiegiem). Filety z kaczki układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do góry. Skórę nacinamy w paski. Filety doprawiamy solą i pieprzem. Wyciskamy sok z 2-3 pomarańczy i wlewamy go do naczynia. Soku powinno być tyle, żeby tylko skóra wystawała ponad niego. Jeśli pomarańcze były soczyste to 2 pomarańcze powinny wystarczyć. Z 2 pozostałych pomarańczy ścinamy skórkę, wycinamy miąższ. Część cząstek dokładamy do sosu, część pozostawiamy do podania. Sos doprawiamy gniazdkami anyżu, drobno siekanym czosnkiem, imbirem, chili i natką pietruszki oraz zielem angielskim. Jeśli byłby za kwaśny dodajemy łyżeczkę cukru. Ja dodałam jeszcze 2 łyżeczki domowego, lekko kwaskowatego dżemu z mirabelki dla zrównoważenia słodyczy owoców.

Kaczki pieczemy 35 minut pod przykryciem w 240 stopniach i kolejne 30 minut w 170 stopniach. Poprzez zanurzenie w pomarańczowym soku kaczka nie wysuszy się podczas pieczenia.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyte zostały filety z kaczki dostępna na zamówienie w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.