Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Składniki: szynka wieprzowa, grzyby leśne, suszone śliwki, czosnek, jogurt, pietruszka

Czas przygotowania: 90 min

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 4 porcje

Delikatna i duszona szynka wieprzowa w sosie pełnym leśnych grzybów z dodatkiem suszonej słodkiej śliwki.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 500 g szynki wieprzowej
  • garść suszonych grzybów
  • 8-10 suszonych śliwek
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • liść laurowy
  • natka pietruszki
  • rozmaryn
  • 4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Szynkę kroimy w kostkę. Chwilę przesmażamy ją w garnku, a następnie zalewamy wodą, doprawiamy zielem angielskim, rozmarynem, pieprzem, liściem laurowym i drobno siekanym czosnkiem. Grzyby zalewamy w misce wodą, żeby namokły (około 20 minut), następnie dodajemy je do sosu i ostrożnie wlewamy wodę z grzybów (uwaga – na dnie osadził się piasek z grzybów). Śliwki przecinamy na pół i dodajemy do garnka. Całość dusimy pod przykryciem do półtorej godziny, aż szynka bardzo zmięknie. Teraz wystarczy zaprawić sos jogurtem i delikatnie zagęścić mąką i dodać natkę pietruszki.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyta została szynka wieprzowa dostępna w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.