Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Składniki: polędwiczka wieprzowa, karmelizowana figa, czerwona cebula

Czas przygotowania: 40 min

Trudność:średnie Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 4 porcje

To jeden z tych przepisów, kiedy to po wykonaniu zdjęcia danie szybko znika z talerza… Polędwiczka wieprzowa w sosie z karmelizowana figą i czerwoną cebulą

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2 łyżki karmelizowanej figi
  • 5 czerwonych cebul
  • sól
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka gorczycy białej
  • 1 łyżeczka rozmarynku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 chili
  • pęczek pietruszki

Sposób przygotowania:

Najlepiej dzień wcześniej zamarynujmy mięso. Ziarna kminku, gorczycy i kolendry ucieramy w moździerzu. Dodajemy pozostałe suche składniki i dokładnie mieszamy. Natkę pietruszki, chili i czosnek drobniutko siekamy i tak przygotowaną mieszanką dokładnie nacieramy mięso. Mięso wstawiamy na noc do lodówki.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Obsmażamy po około 2 minuty polędwiczkę z każdej strony. Dodajemy pociętą w piórka czerwoną cebulę i 2 łyżki karmelizowanej figi i ok. 1 litra wody. Gdy wywar doprowadzimy do wrzenia, zmniejszamy ogień i całość dusimy pod przykryciem ok. 30 minut.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyta została polędwiczka wieprzowa dostępna w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.