Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Składniki: kark wołowy, ciecierzyca, pomidory, pieczarki, seler naciowy, papryka

Czas przygotowania: ok. 120 min

Trudność:średnie Czas przygotowania: ok. 120 minut Ilość porcji: 4 porcje

Delikatny i duszony karczek wołowy z dodatkiem papryki, pomidorów, selera naciowego, pieczarek i ciecierzycy.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 500 g karku wołowego
  • 200 g ciecierzycy
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 papryka czerwona
  • 10 pieczarek
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • 2 cebule dymki
  • 2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ciecierzyce dzień wcześniej zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc. Rano odcedzamy ją wkładamy do garnka, ponownie zalewamy lodowatą wodą i gotujemy ok. 45 minut.

Karczek wołowy tniemy na dość grubą kostkę. Podobnie z papryką. Pomidorki i pieczarki tniemy w ćwiartki, seler naciowy w plastry, a cebulę dymkę w piórka.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia. Dodajemy po łyżeczce papryki słodkiej i ostrej – zaczną w ten sposób uwalniać swoje aromaty. Następnie dodajemy mięso, doprawiamy solą i tłuczonym pieprzem i dokładnie obsmażamy z każdej strony. Kiedy będzie rumiane dolewamy wody, tak żeby zakryć mięso, zagotowujemy i dusimy na wolnym ogniu. W trakcie gotowania dorzucamy pomidorki, pieczarki i seler, nieco później paprykę, cebulę dymkę i ugotowaną ciecierzycę. Doprawiamy do smaku liściem laurowym, majerankiem i cząbrem.

Całość dusimy ok. 2 godzin. Mięso w tym czasie powinno zmięknąć, a nadmiar wody odparować, dzięki czemu powstanie nam pyszny i aromatyczny paprykowo-pomidorowy lekki sos.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyty został kark wołowy dostępny w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.