Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Składniki: filet z indyka, mleczko kokosowe, imbir, szczypiorek, szparagi, pieczarki, seler naciowy

Czas przygotowania: ok. 75 min

Trudność:średnie Czas przygotowania: ok. 75 minut Ilość porcji: 4 porcje

Delikatny filet z indyka duszony w mleczku kokosowym ze szparagami, cukinią, pieczarkami, doprawiony orientalnymi przyprawami.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 400 g fileta z indyka
  • 10 pieczarek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • 6 zielonych szparagów
  • pół cukinii
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 bardzo ostra papryczka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Filet z indyka tniemy na spore kawałki. W garnku rozgrzewamy oliwę lub olej do smażenia. Najpierw podpiekamy na nim ostrą i słodką paprykę, następnie obsmażamy kawałki fileta z indyka i solimy mięso. Kiedy będzie już rumiany dolewamy wodę (nie za dużo, bo będziemy dodawać jeszcze mleczko kokosowe), dodajemy pozostałe przyprawy, czyli kurkumę, cynamon, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i ostrą papryczkę. Imbir i czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do garnka. Teraz czas na mleczko kokosowe. Całość dusimy na wolnym ogniu. Pora na dodatki – posiekany szczypiorek i pocięte na mniejsze kawałki szparagi, pieczarki, seler naciowy i cukinię – dodajemy je na ostatnie pół ok. godziny gotowania.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyty został filet z indyka dostępny w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.