Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Składniki: wątróbka drobiowa, cebula, leśne grzyby, mąka pełnoziarnista, tymianek, cząber

Czas przygotowania: ok. 90 min

Trudność:średnie Czas przygotowania: ok. 90 minut Ilość porcji: 4 porcje

Kto nie przepada za pierogami? Tym razem zrobione z pełnoziarnistej, pszennej mąki z farszem z drobiowej wątróbki z dodatkiem cebuli i leśnych grzybów.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 1 litr mleka
  • 2 cebule
  • garść namoczonych suszonych grzybów
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ok. 14 łyżek wrzątku
  • ok. 5 łyżek oleju lub stopionego masła
  • sól

Sposób przygotowania:

Wątróbkę drobiową wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na ok. godzinę i odlewamy mleko.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy na nim pociętą w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy wątróbkę i pocięte w kostkę grzyby. Smażymy jeszcze chwilę, a następnie zalewamy wodą w której grzyby się moczyły (delikatnie, na spodzie będzie piasek). Całość solimy, doprawiamy tymiankiem, pieprzem i cząbrem i dusimy, aż nadmiar płynów odparuje. Na koniec blendujemy farsz na gładką masę. Dobrze jest go wykonać dzień wcześniej, żeby przestygł w lodówce.

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy wrzątek i olej (partiami), solimy i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie za twarde, dodajmy jeszcze odrobinę wrzątku, jeśli zbyt kleiste – podsypcie je mąką. Następnie dzielimy na mniejsze porcje, wałkujemy i wycinamy kółka na pierogi. Na środku każdego koła układamy farsz i zawijamy na swój ulubiony sposób.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyta została wątróbka drobiowa dostępna w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.