Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Składniki: polędwiczka wieprzowa, żurawina, pomarańcza, imbir, cynamon, tymianek

Czas przygotowania: 50 min

Trudność:średnie Czas przygotowania: 50 minut Ilość porcji: 2 porcje

W powietrzu unosi się słodki zapach pomarańczy, cynamonu i gałki muszkatołowej. W piekarniku piecze się delikatna polędwiczka wieprzowa.

Składniki na sos żurawinowy:

  • 250 g świeżej żurawiny (można użyć mrożonej)
  • 3 pomarańcze
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 5-7 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 łyżkę drobno siekanego imbiru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Składniki na polędwiczkę:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 1 łyżeczka tymianku
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania sosu żurawinowego. Do rondelka wrzucamy umytą żurawinę, dodajemy cynamon, gałkę, drobno siekany imbir, sok z wyciśniętych 3 pomarańczy, otarta skórkę z pomarańczy i cukier. Ostatni składnik można zamienić z miodem i dodawać stopniowo, żeby sos nie wyszedł za słodki. Sos żurawinowy z pomarańczową nutą gotujemy ok. 40 minut co jakiś czas mieszając. W tym czasie nadmiar płynów powinien odparować. Staramy się też nie mieszać za często sosu, żeby żurawina za mocno się nie rozpadła.

Polędwiczkę wieprzową nacieramy solą, świeżo mielonym pieprzem i tymiankiem. Wkładamy ją do naczynia żaroodpornego z rozgniecionymi ząbkami czosnku i gałązkami rozmarynu. Całość polewamy wodą. Dobrze przygotować taką polędwiczkę dzień wcześniej i marynować ją przez noc w lodówce.

Polędwiczkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją w 200 stopniach przez ok. 20 minut. Po wyjęciu dajemy jej chwilę odpocząć. Polędwiczkę wieprzową podajemy z sosem żurawinowym z pomarańczową nutą i pieczonymi ziemniakami.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyta została polędwiczka wieprzowa dostępna w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.