Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Składniki: Filet z kurczaka, warzywa, przyprawy i zioła.

Czas przygotowania: 60 minut

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 6-8 porcji

Delikatne, letnie i pełne świeżego smaku. Szaszłyki z kurczaka przeplatane świeżymi warzywami.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 4 filety z kurczaka,
  • Bakłażan
  • Czerwona cebula,
  • Brokuł,
  • Papryka czerwona i żółta,
  • Świeże zioła (rozmaryn, tymianek),
  • Papryka żółta (słodka),
  • Oliwa z oliwek,
  • Przyprawy: papryka słodka, sól morska, pieprz kolorowy.

Sposób przygotowania:

Pod zimną wodą opłukujemy filety z kurczaka. Kroimy na kwadraty i marynujemy w świeżych ziołach (rozmaryn, tymianek), słodkiej papryce, kolorowym pieprzu i soli morskiej.

Bakłażana kroimy na centymetrowe plastry i solimy z każdej strony. Zostawiamy pod przykryciem przez 30 minut. Pod wpływem soli bakłażan puści soki. Na koniec osuszamy bakłażana ręcznikiem papierowym. W ten sposób wyzbywamy się z bakłażana goryczy. Pamiętajmy, żeby już go nie solić.

Przygotowujemy pozostałe warzywa. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w plastry, a brokuł rwiemy na różyczki (takie, żeby dało się przebić przez patyczek). Krążki bakłażana dzielimy na ćwiartki.

Tak przygotowane składniki kolejno nadziewamy na patyki do grilla. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy.

Sposób podania:

Najlepiej podawać z pieczywem czosnkowym i świeżą sałatką z pomidorów.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyte zostały piersi z kurczaka dostępne w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.