Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
kiszka ziemniaczana, zakład mięsny górzyca

Składniki: Kiszka ziemniaczana, cebula, oliwa, sól, pieprz kolorowy

Czas przygotowania: 30 min

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4 porcje

Kiszka ziemniaczana to tradycyjna białoruska potrawa, która z powodzeniem przyjęła się w polskiej kuchni.

Głównym składnikiem są ziemniaki, ale jej wyjątkowy smak to zasługa wyśmienitych dodatków takich jak podsmażana posiekana cebula, czy skwarki z wędzonego boczku. Naturalne przyprawy w postaci soli, pieprzu czy majeranku wieńczą dzieło.

Upieczona nabiera złotego koloru z pięknym ciemnobrązowym rumieńcem i chrupiącą skórką. Z powodzeniem można ją przygotować na patelni, w piekarniku a także podczas przyjęcia w ogrodzie – na grillu.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 4 kiszki ziemniaczane,
  • 2 średnie cebule,
  • oliwa z oliwek,
  • Przyprawy: sól, pieprz kolorowy.

Sposób przygotowania:

Cebulę siekamy w piórka, przekładamy na folię aluminiową, skrapiamy oliwą i obsypujemy solą i pieprzem. Po ok 15 minutach otrzymamy pyszną cebulkę. Kiszki ziemniaczane delikatnie nakłuwamy i grillujemy z obu stron, aż zrobią się rumiane.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyta została kiszka ziemniaczana dostępna w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.