Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Składniki: skrzydełka z kurczaka, domowy sos BBQ

Trudność: łatwe

Piekielne skrzydełka zamarynowane w domowym sosie BBQ.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 1,5 kg skrzydełek z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • ostra papryka chipotle
  • oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz, kolendra

Sposób przygotowania:

W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, miód, sos Worcestershire, ocet, musztardę, oraz posiekaną paprykę chipotle. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Pod koniec podajemy posiekaną kolendrę i doprawiamy solą i pieprzem. Całość możemy zblendować na gładką masę.

Gotowym sosem (przestudzonym) nacieramy skrzydełka i pozostawiamy na co najmniej 2 godziny w lodówce. Tak zamarynowane skrzydełka możemy z powodzeniem grillować w ogrodzie lub upiec w piekarniku (ok 40 minut w 200 st.).

Uwaga! Papryczki chipotle są ostre więc dodawajcie je ostrożnie.

Propozycja podania:

Dla zrównoważenia ostrości skrzydełka możemy podać z delikatnym sosem na bazie jogurtu naturalnego.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyte zostały skrzydełka z kurczaka dostępne w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.