Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Składniki: boczek szlachecki, papryka, cukinia, szparagi, sól, pieprz, kompozycja ziół

Czas przygotowania: do 20 min

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: do 20 minut
Ilość porcji: 4-6 porcji

Nasza propozycja przystawki z grilla, lub dodatku do pieczonego na ruszcie mięsa - grillowane warzywa zawijane w boczek szlachecki.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 20 plastrów boczku szlacheckiego
  • dowolne warzywa: szparagi, cukinia, papryka (różne kolory)
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kompozycja dowolnych ziół.

Sposób przygotowania:

Warzywa myjemy i kroimy na grubsze plastry bądź paski. Owijamy je boczkiem szlacheckim, smarujemy dosłownie kroplą oliwy, obsypujemy przyprawami – może to być słodka lub ostra papryka, czy kompozycja dowolnych ziół. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem do smaku i wrzucamy na rozgrzanego grilla.

Czas grillowania warzyw zależny jest od jego rodzaju – warzywa miękkie będą robić się znacznie krócej od tych twardych. Przygotowane warzywa delikatnie smarujemy oliwą z dwóch powodów – aby zapobiec przywarciu boczku do rusztu i aby przywarły do niego przyprawy.

Polecamy również przygotować różne marynaty (pikantną, miodową, paprykową, czy ziołową) i przynajmniej przez 2 godziny potrzymać zanurzone w nich plastry boczku szlacheckiego.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyty został boczek szlachecki dostępny w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.