Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Składniki: filet z kurczaka, boczek parzony, rozmaryn, cytryna, oliwa, chili

Czas przygotowania: 40 min.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4-6 porcji

Błyskawiczne szaszłyczki drobiowe w marynacie cytrynowo-rozmarynowej.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 20 plastrów boczku wędzonego
  • 1 cytryna
  • rozmaryn
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • pieprz kolorowy
  • sól

Sposób przygotowania:

Filety opłukujemy, myjemy i kroimy na cienkie paski. Wkładamy do miski i marynujemy: siekamy 2 ząbki czosnku, rozmaryn, doprawiamy sokiem z cytryny i tartą skórką z cytryny oraz mielonym pieprzem kolorowym i solą. Dodajemy oliwę i mieszamy. Tak zamarynowanego kurczaka odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki, żeby przeszedł smakami.

Filety z kurczaka nadziewamy na patyki od szaszłyków, owijamy boczkiem co wzmocni i urozmaici ich smak i grillujemy. Możemy przygotować je na ruszcie, na patelni grillowej lub w piekarniku.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyte zostały filety z kurczaka dostępne w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.