Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Składniki: kiełbasa z fileta, ciabatta, musztarda, cebula, chili, rukola

Czas przygotowania: 25 min.

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 25 minut Ilość porcji: 4 porcje

Delikatna, soczysta grillowana kiełbasa z fileta podana na chrupiącej bułce z karmelizowaną pikantną cebulą, rukolą i mini-ogóreczkami konserwowymi w miodzie.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 4 kiełbasy z fileta
  • 2 cebule
  • 1 papryczka chili
  • 2-4 bułki typu ciabatta
  • garść rukoli
  • garść kiełków brokuła
  • 1 łyżka miodu
  • małe ogórki konserwowe w miodzie
  • musztarda delikatesowa
  • 2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cebule tniemy w piórka, a chili drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju lub oliwy i dusimy na nim cebulę z chili. Dodajemy do smaku soli i pieprzu, a ostrość łamiemy delikatnie łyżką miodu, dzięki temu cebula nie tylko się udusi, ale i skarmelizuje.

Kiełbasy z fileta nacinamy i grillujemy, aż skórka się zrumieni. Na ruszcie układamy również przecięte na pół ciabatty.

Pozostało tylko złożyć nasze pyszne kanapki. Bułki smarujemy musztardą, układamy na to słodko-pikantną cebulę, odrobinę rukoli, odrobinę kiełków brokuła i mini ogóreczki pocięte w plasterki. To pyszne dzieło wieńczy grillowana kiełbasa z fileta. Z powodzeniem można ją zastąpić pikantną kiełbasą madziarską, delikatną kiełbasą grillową z serem, czy klasyczną kiełbasą gryficką.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyta została kiełbasa z fileta dostępna w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.