Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
górzyckie inspiracje, anna bartosak, zakład mięsny górzyca

Składniki: łopatka wieprzowa, ogórek, marchew, domowy majonez, chii

Czas przygotowania: 45 min

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4 porcje

Bagietka a'la banh mi, czyli wyśmienita kanapka w stylu wietnamskim z pieczoną łopatką wieprzową, chili i marynowanymi ogórkiem i marchewką. Idealna na lunch, świetnie sprawdzi się na wycieczkach, czy pikniku.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • łopatka wieprzowa
  • 1 marchew
  • 1 papryczka chili
  • 1 mały ogórek lub 1/4 ogórka sałatkowego
  • 4 bagietki
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 żółtka
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bagietki przecinamy na pół (uważajcie, żeby nie rozciąć), kładziemy środkiem do patelni i chwilę podgrzewamy, żeby stały się chrupiące. Pieczoną łopatkę rozrywamy widelcami na małe kawałki. Mieszamy wraz z tłuszczem, który nam został w brytfance.

Marchew i ogórka kroimy na zapałkę i wkładamy do miski. Szykujemy marynatę - 1 łyżka cukru, szczypta soli i 3 łyżki octu jabłkowego wlewamy do miseczki, dobrze mieszamy i zalewamy przygotowane ogórki i marchewkę. Całość chwilę ugniatamy i zostawiamy na boku.

Czerwoną cebulę kroimy w piórka, a czosnek i świeży tymianek siekamy bardzo drobno. Do octu balsamicznego dodajemy tymianek, czosnek, łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Marynatą zalewamy czerwoną cebulę i również odstawiamy na bok.

Pozostał nam do przygotowania domowy majonez. W misce ucieramy 2 żółtka z łyżką musztardy (klasycznie z musztardą dijon). Następnie delikatnie, cienką stróżką wlewamy olej - cały czas energicznie mieszamy. Na końcu dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

Pozostało nam tylko przygotować kanapki. Bagietki smarujemy majonezem, dodajemy odrobinę marynowanej cebuli, następnie mięso z pieczonej łopatki, marynowaną marchewkę i ogórka i ponownie odrobinę cebuli. Całość na koniec delikatnie doprawiamy majonezem i posypujemy posiekaną papryczką chili.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyta została łopatka wieprzowa dostępna w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.