Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Składniki: filet z kurczaka, owoce granatu, szpinak, tymianek, miód, cytryna, sól, pieprz

Czas przygotowania: 45 min

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość porcji: 4 porcje

Letnia i delikatna sałatka z grillowanym kurczakiem, młodym szpinakiem i pestkami granatu.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 3 filety z uda kurczaka
  • 300 g młodego szpinaku
  • 2 owoce granatu (można zastąpić pomarańczami)
  • 6 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól i pierz
  • tymianek

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy patelnie grillową (możemy też przygotować kurczaka na tradycyjnym grillu lub w piekarniku). Filety z uda kurczaka myjemy, osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem i odrobina świeżego, siekanego tymianku (możemy użyć suszonego). Grillujemy chwilę z każdej strony. Gotowego kurczaka kładziemy na deskę i po chwili tniemy na mniejsze kawałki.

Przygotowujemy sos do sałaki. Do małego słoiczka wlewamy oliwę z oliwek, sok z cytryny i mód. Doprawiamy solą i pieprzem. Zakręcamy i bardzo energicznie mieszamy, aż składniki się połączą.

Do miski wkładamy umyty szpinak, na wierzchu układamy kurczaka i pestki granatu. Całość polewamy dresingiem cytrynowo-miodowym tuż przed podaniem.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyte zostały filety z uda kurczaka dostępne w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca. Możemy użyć również piersi z kurczaka.