Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Składniki: kurki, szynka szlachecka, cheddar, smietanka

Czas przygotowania: 60 min

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 6 porcje

Tarty możemy podawać na słodko i słono. Dziś nieco wytrawna wersja z kurkami, szynką szlachecka i serem cheddar, a całość podana z konfiturą z buraka od zaprzyjaźnionej koleżanki.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • 40 ml wody
  • 450 g szynki szlacheckiej
  • 100 g kurek
  • 400 ml śmietanki
  • 1 cebula
  • 200 g sera cheddar
  • 2 ząbki
  • kolorowy pieprz (świeżo mielony)

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania ciasta na tarte. Na stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy szczyptę cukru i soli, wbijamy jajko, dodajemy mało pocięte w kostkę i wodę i całość zagniatamy. Wyrabiając ciasto podsypujemy ewentualnie mąka. Gotowe – zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Dokładnie czyścimy grzyby z piasku i trawy. Szynkę szlachecką tniemy w ok. 1 cm kostkę. Podsmażamy na patelni razem z pociętą w kostkę cebulą i posiekanym czosnkiem.

Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy drobno starowany cheddar i jajko. Dokładnie mieszamy.

Ciasto kruche wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i układamy w naczyniu do pieczenia. Odcinamy nadmiar ciasta. Spód nakłuwamy nożem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni na 20 minut. Przed wstawieniem ciasta po piekarniki dobrze je chwilę schłodzić w lodówce.

Śmietankę łączymy z podsmażona szynką szlachecka i cebulka i wlewamy masę ostrożnie do podpieczonej tarty. Stawiamy na kolejne 30 - 40 minut do piekarnika (aż środek przestanie być płynny – możemy sprawdzić poprzez delikatne potrząśnięcie formą).

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyta została szynka szlachecka dostępna w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.