Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Składniki: mięso gulaszowe z indyka, ciabatta, sałata, ser żółty, chili, domowy majonez

Czas przygotowania: 30 min

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2 porcje

Pozostały Wam pulpeciki z ostatniego przepisu? Nie wiecie co z nimi zrobić? Pyszna ciabatta z pulpecikami, marynowaną czerwoną kapustą i domowym majonezem! Z powodzeniem można ją zabrać do pracy lub szkoły na drugie śniadanie!

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 2 ciabatty
  • 2 żółtka
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sałata
  • 1 czerwona cebula
  • 2 cytryny
  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • 2 plastry żółtego sera
  • 1/2 papryczki chili lub posiekany pęczek pietruszki
  • kilka ziaren kukurydzy dla koloru i smaku

Sposób przygotowania:

W rondelku podgrzewamy pozostałe pulpeciki z indyka.

Ciabatty rozcinamy do połowy i podgrzewamy ok. 7 minut w 180 stopniach.

Czerwoną kapustę rozcinamy na mniejsze części i bardzo drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w drobne piórka. Wszystko delikatnie solimy i doprawiamy pieprzem i sokiem z dwóch wyciśniętych cytryn. Do marynowanej kapusty będą pasowały również drobno pocięte liście świeżej mięty.

W misce ucieramy 2 żółtka z łyżką musztardy delikatesowej. Następnie delikatnie, cienką stróżką wlewamy olej - cały czas energicznie mieszamy. Na końcu dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

Podpieczone ciabatty smarujemy majonezem, kładziemy umyte liście sałaty i plastry sera. Następnie układamy marynowaną czerwona kapustę i na końcu układamy podgrzane pulpeciki z indyka. Całość możemy posypać albo natka pietruszki, albo dla delikatnego zaostrzenia smaku drobno posiekana papryczką chili.

Jeśli nie zostały Wam pulpeciki – zerknijcie na nasz przepis i przygotujcie je od podstaw – zredukujcie sos do minimum.

Tagliatelle z pulpecikami

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyte zostało zmielone gulaszowe mięso z indyka dostępna w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.