Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Składniki: polędwica sopocka, groszek, cheddar, śmietanka, por, czerwona cebula

Czas przygotowania: 60 min

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 6 porcji

Groszkowa tarta z polędwicą sopocką – lunchowa propozycja prosto z Górzycy.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • 40 ml wody
  • 200 g polędwicy sopockiej
  • 1 puszka groszku
  • 1 czerwona cebula
  • por – biała część
  • 100 g sera cheddar
  • 400 ml śmietanki
  • 2 jajka
  • szczypiorek do ozdoby

Sposób przygotowania:

Na stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy szczyptę cukru i soli, wbijamy jajko, dodajemy mało pocięte w kostkę i wodę i całość zagniatamy. Wyrabiając ciasto podsypujemy ewentualnie mąka. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Cheddar tarkujemy na drobnej tarce. Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy ser, groszek, pociętą w kostkę cebulę i pora. Wbijamy dwa jajka, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.

Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i układamy w naczyniu do pieczenia. Odcinamy jego nadmiar. Spód nakłuwamy nożem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni na 20 minut. Następnie w upieczony spód wlewamy masę i wstawiamy do piekarnika na kolejne ok. 40 minut.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyta została polędwica sopocka dostępna w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.