Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Składniki: filet z uda kurczaka, papryka, cebula, kapusta czerwona, sałata, awokado

Czas przygotowania: 30 min

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 3 porcje

Chrupiąca ciabatta, paprykowe filety z kurczaka, marynowana czerwona kapusta, czyli pyszna propozycja na lunch!

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 2 filety z uda z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 opakowanie papryki słodkiej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/6 czerwonej kapusty
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cytryna
  • 3 ciabatty
  • ½ awokado
  • kilka liści sałaty

Sposób przygotowania:

Fileta z uda kurczaka tniemy na mniejsze cząstki. Wkładamy do miski, wlewamy ok. 3 łyżek oliwy z oliwek, dodajemy opakowanie słodkiej czerwonej papryki (możemy pomieszać pół na pół z ostrą), drobno siekane ząbki czosnku, pociętą w piórka cebulę i pociętą w małe paseczki słodką paprykę bez pestek. Całość delikatnie mieszamy, żeby smaki się połączyły. Całość doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy pod przykryciem do lodówki – najlepiej na dobę, a jeśli nie mamy tyle czasu pamiętajmy, żeby choć ok. godziny marynować mięso.

Czerwoną kapustę drobno szatkujemy, dodajemy do niej pokrojoną w piórka małą czerwoną cebulę i całość skrapiamy sokiem z jednej cytryny.

Kiedy mięso już chwilę się marynowało, zabieramy się za chrupiące ciabatty na lunch! Ciabatty przecinamy do połowy, rozchylamy i podpiekamy chwilę w piekarniku, lub na patelni.

Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso wraz z cebulą i papryką. Kurczak potrzebuje dosłownie chwili, żeby mięso się ścięło, ale pozostało nadal soczyste. Zbyt długie smażenie kurczaka znacząco je wysuszy.

Chrupiące ciabatty smarujemy awokado, na nie kładziemy sałatę i odrobinę marynowanej kapusty. Na to układamy podsmażonego fileta z uda kurczaka razem z cebulą i papryką. Udekorujmy całość dla kontrastu np. plastrami ogórka lub szczypiorkiem.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyty został filet z uda kurczaka dostępny w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.