Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Składniki: szynka z dzika, ciasto kruche, pory, śmietana, cheddar

Czas przygotowania: 80 min

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 80 minut
Ilość porcji: 6 porcje

Kremowa tarta z duszonymi porami i szynką z dzika.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 1 szynka z dzika
  • 1 por
  • 400 ml śmietanki
  • 150 g cheddara
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 40 ml wody

Sposób przygotowania:

Na stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko, dodajemy mało pocięte w kostkę i wodę i całość zagniatamy. Wyrabiając ciasto podsypujemy ewentualnie mąka. Gotowe – zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Na patelni, na maśle dusimy pora pociętego w plastry. Szynkę z dzika kroimy w kostkę.

Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy drobno starowany cheddar i jajko. Dokładnie mieszamy.

Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim naczynie i zapiekamy przez 30 minut w 190 stopniach. Następnie wkładamy farsz, zalewamy śmietanką i wstawiamy do piekarnika na 40 minut do zapieczenia.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyta została szynka z dzika dostępna w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.