Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Składniki: stek z polędwicy wołowej, ciabatta, rukola, czerwona cebula, musztarda, pomidorki

Czas przygotowania: 15 min

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 porcje

Kanapka ze słodko-pikantnym stekiem z polędwicy wołowej z dodatkiem chrupiącej cebuli i rukoli. Kto się oprze?

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 1 stek z polędwicy wołowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • sok z limonki
  • sól
  • pieprz
  • papryczka chili
  • 2 ciabatty
  • rukola
  • pół czerwonej cebuli
  • musztarda
  • 3-4 pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:

Stek z polędwicy wołowej marynujemy w soi z dodatkiem miodu, soli, pieprzu, papryczki chili i soku z limonki (najlepiej całą noc lub przynajmniej 2 godziny).

Rozgrzewamy patelnię i obsmażamy na niej stek z polędwicy wołowej po 4 minuty z każdej strony. Odkładamy go na desce i dajemy mu chwilę odpocząć przed pocięciem na plastry.

Ciabatty kroimy na pół i podpiekamy na chrupko w piekarniku lub na suchej patelni.

Chrupiące ciabatty smarujemy musztardą. Następnie układamy rukolę, cebule pociętą w piórka i pokrojone w plastry pomidorki. Dzieło zwieńczy marynowana słodko-pikantna wołowina.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyty został stek z polędwicy wołowej dostępny w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca. Mięso wołowe dostępne na zamówienie.