Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Mięso dostarcza naszemu organizmowi wielu niezbędnych wartości odżywczych jak białko, witaminy, czy mikroelementy.

Mięso dostarcza naszemu organizmowi wielu niezbędnych wartości odżywczych jak białko, witaminy, czy mikroelementy. Wszystkie te związki maja ogromny wpływ zarówno na nasz wygląd, czy na rozwój psychofizyczny naszego organizmu.

Witaminy to naturalne paliwo dla naszego organizmu do jego prawidłowego rozwoju i funkcjonowania. Organizm ludzki czerpie witaminy głównie z dostarczanego mu pokarmu – sam nie jest w stanie ich wytworzyć. A źródłem jakich witamin jest mięso? Znajdziemy w nim witaminę A, która odpowiada głównie z wygląd skóry i za wzrok, a jej głównym źródłem jest wątroba i podroby. Czerwone mięso, takie jak wieprzowina, czy wołowina dostarcza nam w dużej mierze witaminę D i witaminy z grupy B. ta pierwsza ma niebagatelny wpływ na rozwój naszych kości, natomiast witaminy z grupy B m.in. wpływają na nasz układ nerwowy, czy układ krwionośny.

Mięso to również bogate źródło mikroelementów takich jak żelazo, które odpowiada za tworzenie się czerwonych ciałek krwi rozprowadzających tlen po naszych organizmie, czy cynk – odpowiadający za rozwój i funkcjonowanie układu odpornościowego. Produkty mięsne to także źródło białka, bez którego nie jesteśmy wstanie normalnie funkcjonować. Białko to podstawowy budulec wszystkich tkanek.