Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Składniki: jajka, olej słonecznikowy, musztarda, cytryna, sól, pieprz

Czas przygotowania: 20 min

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 12 porcji

Zaskoczcie swoich gości domowym majonezem tymiankowym, który będzie świetnym dodatkiem do mięs, kanapek, czy koreczków. Możecie go przygotować tradycyjnie z musztardą Dijon lub na dowolny sposób. Pamiętajcie jednak - taki domowy majonez może stać w lodówce do ok. tygodnia.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 2 żółtka
  • ok. 150 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • szczypta soli
  • pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • tymianek

Sposób przygotowania:

Trzepaczką ucieramy powoli żółtka razem z musztarda i odrobiną soli. Powoli i stopniowo dodajemy olej słonecznikowy. Gdy żółtka zaczną gęstnieć dodajemy sok z cytryny cały czas ucierając. Gdy majonez będzie za gęsty możemy rozcieńczyć całość odrobiną wody. Na koniec dodajemy świeżego lub suszonego tymianku.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyte zostały jajka, musztardę i suszony tymianek dostępne w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.