Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Składniki: żurawina, sok z cytryny, cukier

Czas przygotowania: 45 min

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 45 minut

Wyśmienity domowy dodatek do mięs i pasztetów.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 500 g żurawiny, świeżej lub mrożonej
  • 1 jabłko, obrane i starte
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny
  • 200 g cukru
  • pół szklanki wody

Sposób przygotowania:

Żurawinę mieszkamy z sokiem i skórką z cytryny. Dodajemy cukier. W garnku umieścić połowę owoców, dodajemy starte jabłko, pół szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut mieszając od czasu do czasu. Dorzucamy pozostałe owoce i gotujemy, aż całość zgęstnieje i woda odparuje (ok. pół godziny).