Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Składniki: czerwone papryki, ser feta, zielone oliwki bez pestek, papryczka chili, pieprz

Czas przygotowania: 75 min

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 75 minut
Ilość porcji: kilka porcji

Szukacie ciekawego sosu do mięs? Spróbujcie naszej propozycji – połączenie pieczonej papryki z serem feta i oliwkami daje naprawdę wyśmienity smak!

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 3 papryki czerwone
  • pół kostki sera feta
  • kilka oliwek zielonych
  • pieprz czarny
  • papryczka chili (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Czerwone papryki opiekamy w piekarniku nastawionym na 180 st. tak długo, aż skórka nam sczernieje (długość pieczenia zależy od ich wielkości – dla średniej wielkości papryk jest to ok. 60 minut). W połowie pieczenia przewracamy strąki, żeby upiekły się równomiernie.

Gdy będą już gotowe – wkładamy je do miski i przykrywamy folią na ok. 10 minut pozostawiając do przestygnięcia. Po tym czasie przekrawamy papryki na pół, usuwamy ze środka gniazda nasienne i ściągamy skórkę. Powinna odchodzić bez problemu.

Obrane papryki razem z połową kostki sera feta i zielonymi oliwkami (bez pestek) wkładamy do blendera i mieszamy na gładki sos. Doprawiamy pieprzem i opcjonalnie np. papryczką chili dla zaostrzenia smaku.

Przed podaniem lekko schładzamy go w lodówce. Gotowy sos przekładamy do miseczki.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyta została szynka westfalska dostępna w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.