Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Składniki: wędzonka wiązana gotowana, kalafior, cebula, pomidory, bazylia, ser, mozzarella

Czas przygotowania: 45 min

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4 porcje

Wyjątkowa, oryginalna i… zaskakująco dobra. Pizza z szynką gotowana wiązaną, sosem pomidorowym, mozzarellą, cebulą, papryką i serem na nietypowym spodzie bo zranionym z kalafiora i sezamu. Spód do pizzy jest wegetariański.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 1 kalafior
  • 200 g sezamu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta soli i pieprzu
  • 4-5 pomidorów
  • pęczek świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia selera
  • 5 plastrów wędzonki gotowanej wiązanej (można użyć również szynki myszki lub szynki sołtysa)
  • 2-3 małe cebule
  • 1 cebula czerwona
  • połowa słodkiej papryki
  • 1 opakowanie tartej mozzarelli
  • 4 plastry żółtego sera
  • 5 pomidorów koktajlowych

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (z termoobiegiem). Blachę do pieczenia wykładamy papierem.

Do blendera wkładamy kolejne różyczki kalafiora i miksujemy drobno. Przekładamy masę kalafiorową do miski, łączymy ją z sezamem, oregano, majerankiem i lubczykiem, doprawiamy solą i pieprzem i wbijamy trzy jajka. Całość zagniatamy tak długo, aż składniki się połączą.

Wykładamy masę na papier i rozprowadzamy ręką na całej blasze. Ranty spodu od pizzy muszą być nieco wyższe niż pozostałe ciasto. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złocisty kolor przez pół godziny.

W między czasie szykujemy dodatki. Ja przygotowałam 2 małe cebule – czerwoną i biała - pocięte w piórka, połowę słodkiej papryki pociętą w słupki, szynkę wiązaną gotowaną, mozzarellę i ser żółty.

A jaki sos do pizzy? W rondelku gotujemy 4-5 pomidorów pociętych w kostkę, doprawiamy 2 ząbkami czosnku, posiekanym pęczkiem bazylii, 1 pociętą w kostkę białą cebulą i odrobiną tartego selera.

Wyciągamy spód – po upieczeniu powinien być złocisty. Rozsmarowujemy na nim sos i układamy dodatki. I wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Efekt jest zaskakująco dobry! Dekorujemy liśćmi świeżej bazylii.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyta została wędzonka wiązana gotowana dostępna w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.