Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Składniki: ćwiartki z kurczaka, pomarańcza, granat, chili, miód, cynamon

Czas przygotowania: 80 min

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 80 minut
Ilość porcji: 6 porcji

Słodkawo pikantny kurczak pieczony w miodzie z odrobiną papryczki ostrej, cynamonu, gałki muszkatołowej i soku z pomarańczy podany z pestkami granatu.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 2 pomarańcze
  • 1 granat
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka sosu worcester
  • pół łyżeczki pieprzu chili
  • 5 łyżek miodu płynnego
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania:

Ćwiartki z kurczak opłukujemy pod zimna woda, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozcinamy na pół oddzielając podudzia od udek. W miseczce szykujemy marynatę – wlewamy oliwę, miód, sok z wyciśniętych pomarańczy, sos worcester i pozostałe suche składniki jak cynamon, gałkę muszkatołową, pieprz chili i sól. Całość dokładnie mieszamy.

Tak przygotowana marynata nacieramy naszego kurczaka. Dobrze, żeby mięso poleżało w niej choć 2 godziny w lodówce. Następnie rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni i wkładamy zamarynowanego kurczaka. Kurczaka pieczemy ok. półtorej godziny (czas pieczenia zależy od wielkości udek, moje były spore), w tym czasie mięso będzie miękkie, delikatne a skórka chrupiąca.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyte zostały ćwiartki z kurczaka dostępne w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.