Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Składniki:buraki szponder wołowy, skrzydełka z kurczaka, por,

Czas przygotowania: 120 min

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 6 porcji

Barszcz czerwony z pieczonych buraków - idealny dodatek do pasztecików z mięsem, a podany z kozim serem lub fetą będzie miłym początkiem udanej kolacji.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • 100 g szpondra wołowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 6 buraków
  • folia aluminiowa
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • ziarna pieprzu, ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Buraki owijamy w folie aluminiową. Pieczemy je spokojnie przez około półtorej godziny. W tym czasie do garnka wkładamy obrany korzeń selera, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, skrzydełka z kurczaka i szponder, zalewamy zimną wodą i gotujemy na średnim ogniu tyle samo czasu, co pieczemy buraki. W między czasie wywar szumujemy.

Następnie buraki wyciągamy na talerz, żeby chwilę ostygły, mięso i kawałek selera wyciągamy z wywaru. Na desce siekamy drobno czosnek i natkę pietruszki, pora tniemy w talarki. Kawałek selera rozgniatamy na pastę. Dodajemy wszystko do wywaru. Buraki, gdy lekko przestygły – obieramy, tniemy w niewielką kostkę i również dodajemy do garnka. Dolewamy łyżkę octu, żeby buraki nie straciły koloru. Całość doprawiamy solą i pieprzem (buraki zdecydowanie lubią pieprz) i gotujemy na małym ogniu ok 10-15 minut. Jeśli całość będzie zbyt kwaśna - możemy też delikatnie dosłodzić barszcz.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyte zostały skrzydełka z kurczaka i szponder wołowy dostępne w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.