Składniki:buraki szponder wołowy, skrzydełka z kurczaka, por,
Czas przygotowania: 120 min
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 6 porcji
Barszcz czerwony z pieczonych buraków - idealny dodatek do pasztecików z mięsem, a podany z kozim serem lub fetą będzie miłym początkiem udanej kolacji.
Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:
- 6 skrzydełek z kurczaka
- 100 g szpondra wołowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 6 buraków
- folia aluminiowa
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka majeranku
- kawałek pora
- kawałek selera
- 2 ząbki czosnku
- ziarna pieprzu, ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Buraki owijamy w folie aluminiową. Pieczemy je spokojnie przez około półtorej godziny. W tym czasie do garnka wkładamy obrany korzeń selera, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, skrzydełka z kurczaka i szponder, zalewamy zimną wodą i gotujemy na średnim ogniu tyle samo czasu, co pieczemy buraki. W między czasie wywar szumujemy.
Następnie buraki wyciągamy na talerz, żeby chwilę ostygły, mięso i kawałek selera wyciągamy z wywaru. Na desce siekamy drobno czosnek i natkę pietruszki, pora tniemy w talarki. Kawałek selera rozgniatamy na pastę. Dodajemy wszystko do wywaru. Buraki, gdy lekko przestygły – obieramy, tniemy w niewielką kostkę i również dodajemy do garnka. Dolewamy łyżkę octu, żeby buraki nie straciły koloru. Całość doprawiamy solą i pieprzem (buraki zdecydowanie lubią pieprz) i gotujemy na małym ogniu ok 10-15 minut. Jeśli całość będzie zbyt kwaśna - możemy też delikatnie dosłodzić barszcz.
Gdzie kupić składniki?
Do przygotowania dania użyte zostały skrzydełka z kurczaka i szponder wołowy dostępne w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.
