Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Składniki: filety z kurczaka, limonka, kolendra, mięta, chili

Czas przygotowania: 30 min

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4-6 porcji

Pikantny grillowany kurczak z limonką, kolendrą i miętą. Idealny nie tylko na letnie przyjęcia. Można go przygotować zarówno na tradycyjnym grillu, jak i na patelni, grillu elektrycznym, czy w piekarniku. Zawsze wychodzi pyszny.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 5 filetów z kurczaka (lub 10 filetów z uda kurczaka)
  • pęczek kolendry
  • pęczek mięty
  • 8 limonek
  • sól
  • pieprz
  • papryczka chili
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Kurczaka tniemy na mniejsze cząstki. Do miski wlewamy 3/4 szklanki oliwy, sól, posiekaną kolendrę i miętę i sok z wyciśniętych 6 limonek. Marynujemy w tym kurczaka najlepiej całą noc.

Rozgrzewamy naszą opcję grilla – w moim przypadku to patelnia grillowa. Grillujemy na niej kurczaka aż się przyrumieni z każdej strony. Podajemy z cząstkami limonki, kolendrą i listkami mięty.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyte zostały filety z kurczaka dostępne w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.