Składniki: filety z kurczaka, limonka, kolendra, mięta, chili
Czas przygotowania: 30 min
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4-6 porcji
Pikantny grillowany kurczak z limonką, kolendrą i miętą. Idealny nie tylko na letnie przyjęcia. Można go przygotować zarówno na tradycyjnym grillu, jak i na patelni, grillu elektrycznym, czy w piekarniku. Zawsze wychodzi pyszny.
Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:
- 5 filetów z kurczaka (lub 10 filetów z uda kurczaka)
- pęczek kolendry
- pęczek mięty
- 8 limonek
- sól
- pieprz
- papryczka chili
- oliwa
Sposób przygotowania:
Kurczaka tniemy na mniejsze cząstki. Do miski wlewamy 3/4 szklanki oliwy, sól, posiekaną kolendrę i miętę i sok z wyciśniętych 6 limonek. Marynujemy w tym kurczaka najlepiej całą noc.
Rozgrzewamy naszą opcję grilla – w moim przypadku to patelnia grillowa. Grillujemy na niej kurczaka aż się przyrumieni z każdej strony. Podajemy z cząstkami limonki, kolendrą i listkami mięty.
Gdzie kupić składniki?
Do przygotowania dania użyte zostały filety z kurczaka dostępne w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.
