Składniki: mąka chlebowa, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula, cukier, ocet balsamiczny
Czas przygotowania: 130 min
Trudność: łatwe Czas przygotowania: 130 minut Ilość porcji: 4-6 porcji
Focaccia to rodzaj włoskiego drożdżowego płaskiego placka chlebowego. Do przygotowania z różnymi dodatkami. Podajemy ją z miseczką dobrej oliwy extra virgin do maczania.
Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:
- 7 g suchych drożdży
- szczypta cukru pudru
- 80 ml oliwy
- 450 g mąki chlebowej
- sól drobna
- 4 czerwone cebule
- 1,5 łyżki cukru
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 250 g pomidorków koktajlowych przeciętych na pół
- 320 ml ciepłej wody
- natka pietruszki i rozmaryn
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy drożdże z cukrem pudrem, 2 łyżkami oliwy i ciepłą wodą. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy łyżeczkę soli i zaczyn i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Wkładamy je do dużej miski wysmarowanej oliwą. Mąkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie na patelni podsmażamy cebulę pociętą w piórka razem z posiekaną natką pietruszki i rozmarynem, a kiedy zmięknie dodajemy cukier i ocet balsamiczny.
Wracamy do ciasta. Powinno podwoić swoją objętość. Uderzamy w nie pięścią, przekładamy na blat i ponownie wyrabiamy około minuty. Rozciągamy je na kształt prostokąta. Na wierzchu równomiernie rozkładamy karmelizowana cebulę, przełóż na blaszkę i ponownie przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 20 minut. Teraz robimy delikatne dołeczki i układamy w nich połówki pomidorków, smarujemy oliwą i posypujemy solą. Pieczemy około 30 minut w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni.
Focaccie podałam z limonkowym kurczakiem
