Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Składniki: mąka chlebowa, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula, cukier, ocet balsamiczny

Czas przygotowania: 130 min

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 130 minut Ilość porcji: 4-6 porcji

Focaccia to rodzaj włoskiego drożdżowego płaskiego placka chlebowego. Do przygotowania z różnymi dodatkami. Podajemy ją z miseczką dobrej oliwy extra virgin do maczania.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 7 g suchych drożdży
  • szczypta cukru pudru
  • 80 ml oliwy
  • 450 g mąki chlebowej
  • sól drobna
  • 4 czerwone cebule
  • 1,5 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 250 g pomidorków koktajlowych przeciętych na pół
  • 320 ml ciepłej wody
  • natka pietruszki i rozmaryn

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy drożdże z cukrem pudrem, 2 łyżkami oliwy i ciepłą wodą. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy łyżeczkę soli i zaczyn i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Wkładamy je do dużej miski wysmarowanej oliwą. Mąkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

W tym czasie na patelni podsmażamy cebulę pociętą w piórka razem z posiekaną natką pietruszki i rozmarynem, a kiedy zmięknie dodajemy cukier i ocet balsamiczny.

Wracamy do ciasta. Powinno podwoić swoją objętość. Uderzamy w nie pięścią, przekładamy na blat i ponownie wyrabiamy około minuty. Rozciągamy je na kształt prostokąta. Na wierzchu równomiernie rozkładamy karmelizowana cebulę, przełóż na blaszkę i ponownie przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 20 minut. Teraz robimy delikatne dołeczki i układamy w nich połówki pomidorków, smarujemy oliwą i posypujemy solą. Pieczemy około 30 minut w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni.

Focaccie podałam z limonkowym kurczakiem

Kurczak z limonką