Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Składniki:filet z kurczaka, ryż, ciasto francuskie, papryka, cebula

Czas przygotowania: 50 min

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji: 3 porcje

Chrupiące rożki z ciasta francuskiego faszerowane ryżem z kurczakiem. Idealne jako ciepła przekąska, wyśmienite również na zimno.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 ciasto francuskie
  • 200 g ryżu
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 5 łyżek ketchupu
  • ok 150 ml bulionu
  • tymianek
  • oregano
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Kurczaka tniemy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy ryż, zalewamy bulionem, dodajemy keczup, cebule pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w paski i łyżkę masła. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Dusimy pod przykryciem, aż ryż się ugotuje. Co jakiś czas mieszamy, żeby farsz nie przywierał do dna. Gdy będzie gotowy – odstawiamy na bok, żeby przestygł.

Nagrzewamy piekarnik do 180 st. Rozwijamy płat schłodzonego ciasta francuskiego. Tniemy na 6 kwadratów. Na każdym układamy farsz i zawijamy, albo w trójkąty, albo w prostokąty. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut lub aż góra się przyrumieni.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyte zostały filety z kurczaka dostępne w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.