Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Składniki:mięso mielone z indyka, bagietki, mleczko kokosowe, mango, szalotka

Czas przygotowania: 30 min

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2 porcje

Bagietki na ciepło z kokosowymi klopsikami z kurczaka, a do tego słodkawo-pikantny chutney z mango.. yami!

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 2 bagietki
  • 200 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżka tłuszczu kokosowego
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • pół mango
  • 3-4 liście sałaty
  • 2-3 pomidorki koktajlowe
  • 2 plastry sera
  • 1 szalotka
  • oliwa z oliwek
  • 1 chili

Sposób przygotowania:

Mięso mielone mieszamy w misce razem z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz kokosowy i smażymy klopsiki na złocisty kolor. W garnuszku podgrzewamy mleczko kokosowe, w którym następnie dusimy klopsiki. Bagietki przecinamy na pół i wstawiamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika dzięki czemu będą chrupiące.

Pamiętacie jak przygotować chutney z mango? Kroimy mango i szalotkę w kosteczkę, a chili w cienkie paseczki. W misce mieszamy mango z szalotką, połową papryczki, solą, pieprzem i oliwą. Sól dodatkowo podkreśli słodycz owocu.

Bagietkę smarujemy po obu stronach musztardą delikatesową, na jednej polówce układamy ser i pomidorki, a na drugiej sałatę i klopsiki. Dodajemy słodko-pikantny chutney, pozostałą papryczkę. Do dekoracji możemy dołożyć jeszcze kiełki rzodkiewki i seler naciowy pokrojony w drobna kosteczkę.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyte zostało mięso mielone z indyka dostępne w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.