Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Składniki: boczek szlachecki, jajka, młode ziemniaki, dymka, szczypiorek, bazylia, trybula

Czas przygotowania: 30 min

Trudność:łatwe Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 porcje

Zapiekane jajka z boczkiem szlacheckim, pomidorkami, dymką i młodymi ziemniakami doprawione bazylią, kolorowym pieprzem, natką pietruszki i trybulą.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 4 jajka
  • 4 młode ziemniaki (ugotowane)
  • 2 cebule dymki
  • 8 plastrów boczku szlacheckiego
  • 4 pomidorki
  • sól
  • pieprz kolorowy tłuczony
  • świeża trybula
  • świeży szczypiorek
  • natka pietruszki
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

Boczek szlachecki kroimy w paski i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę dymkę. Ugotowane ziemniaki (mogą być z dnia poprzedniego) kroimy w talarki i dodajemy na patelnię. Całość doprawiamy tłuczonym kolorowym pieprzem, siekaną trybulą, szczypiorkiem i odrobiną suszonej natki pietruszki. Pomidorki kroimy w ćwiartki i również dodajemy na patelnię. Na koniec wbijamy 4 jajka i przykrywamy pokrywką. Jeśli jest taka potrzeba dosalamy potrawę, ale delikatnie. Smażymy tak długo, aż białka jajek się zetną. Pod koniec smażenia z wierzchu posypujemy całość listkami świeżej bazylii.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyty został boczek szlachecki dostępny w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.