Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Składniki: Szynka górzycka, cukinia, naleśniki, jajko, pomidorki, szczypiorek

Czas przygotowania: 15 min

Trudność:łatwe Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 porcje

Uwielbiacie naleśniki na śniadanie? Zostało Wam kilka placków z wczoraj i nie wiecie co z nimi zrobić? Mamy nadzieję, że nasza propozycja podania ich z jajkiem sadzonym, szynką górzycką, cukinią, pomidorkami i szczypiorkiem przypadnie Wam do gustu.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 2 plastry szynki górzyckiej
  • 2 jajka
  • odrobina szczypiorku
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 4 plastry cukinii
  • kilka listków bazylii
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu świeżo mielonego
  • szczypta suszonej bazylii

Przepis na ciasto naleśnikowe - kliknij!

Sposób przygotowania:

Zostały Wam naleśniki z wczoraj i nie wiecie co z nimi zrobić? Wykorzystajcie je w naszym przepisie na śniadanie.

Na rozgrzanej patelni układamy dwa naleśniki robiąc z nich łódeczki. Na nich układamy po dwa plastry cukinii, na to plaster szynki górzyckiej i wbijamy jajko, delikatnie, żeby nie rozlało się po patelni. Zaginamy boki naleśnika tak, żeby stworzyć coś na kształt koperty. Na koniec posypujemy całość pomidorkami pociętymi na ćwiartki, odrobiną szczypiorku, odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu. Smażymy pod przykryciem tak długo, aż jajko się zetnie.

Naleśniki podajemy posypane suszoną bazylią, pozostałym szczypiorkiem i dekorujemy kilkoma listkami świeżej bazylii.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyta została szynka górzycka dostępna w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.