Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Składniki: szynka szlachecka, kiełbasa z cielęciną z tradycyjnej wędzarni, orzechy, karmel

Czas przygotowania: 20 min

Trudność:łatwe Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: kilka porcji

Chrupiąca i gorąca grzanka z szynką szlachecką, kiełbasą z cielęciną z tradycyjnej wędzarni, humusem, awokado i roszponką, podana z karmelizowanymi orzechami włoskimi.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • kilka kromek chleba
  • plastry szynki szlacheckiej
  • plastry kiełbasy z cielęciną z tradycyjnej wędzarni
  • roszponka
  • awokado
  • humus
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • kilka orzechów włoskich
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Grzanki podpiekamy na chrupko, smarujemy awokado, humusem lub ulubionym serkiem. Na wierzchu układamy roszponkę, dekorujemy szynką szlachecką, plastrami kiełbasy z cielęciną z tradycyjnej wędzarni.

Na patelni podgrzewamy cukier z wodą, aż powstanie karmel. Na koniec wrzucamy orzechy. Gdy tylko całe oblepią się słodkim karmelem układamy na grzankach. Będą cudownym chrupiąco-słodkim wykończeniem.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyte zostały szynka szlachecka, kiełbasa z cielęciną z tradycyjnej wędzarni dostępne w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.