Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Składniki: mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego, 5 jaj, szpinak, cebule, bułkę tartą, opakowanie ciasta francuskiego i przyprawy do smaku.

Czas przygotowania: 60 min.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 12 porcji

Czy czujecie już zapach Świąt? Czy zastanawiacie się czym zaskoczyć swoich gości podczas świątecznego śniadania? A może będzie to pierwsze śniadanie wielkanocne w nowym domu i chcielibyście, aby była to naprawdę magiczna chwila? Dlatego przygotowaliśmy dla was wyjątkowe przepisy, którymi zachwycicie swoich bliskich. Wyjątkowa świąteczna potrawa to pieczeń rzymska z jajkiem i ze szpinakiem w cieście francuskim.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • mięso mielone wołowe lub wołowo-wieprzowe 70 dag.,
  • 3 jaja surowe
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • szpinak
  • cebula
  • bułka tarta
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka, majeranek, tymianek i pietruszka

Sposób przygotowania:

Przygotowani pieczeni jest bardzo proste. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W między czasie przygotowujemy farsz – mieszamy mięso mielone z 2 surowymi jajkami, ziołami, bułką tarta i podsmażona cebulą. Całość doprawiamy. Na patelni podsmażamy szpinak, aż zmięknie. Na blasze kładziemy ciasto francuskie. Połowę farszu układamy pośrodku ciasta, następnie jajka - jedno po drugim. Otulamy je szpinakiem i przykrywamy pozostałym farszem oraz ciastem. Z nadmiaru ciasta można zrobić świąteczne dekoracje, które po upieczeniu będą pięknie zdobić potrawę. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. godziny (aż ciasto nabierze pięknego złotego koloru).

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyte zostało świeżo mielone mięso wołowe (lub wołowo wieprzowe) dostępne w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.