Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Składniki: biała kiełbasa ekstra, cebula, olej, woda, przyprawy (sól, pieprz i zioła).

Czas przygotowania: 60 min.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4 porcje

Podczas świąt wielkanocnych na naszych stołach królują potrawy, których głównym komponentem jest biała kiełbasa. Ostatnio była ona bohaterką tradycyjnego polskiego żuru z jajkiem. Dzisiaj proponujemy Państwu pieczoną białą kiełbasę z cebulą.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 8 białych kiełbas surowych ekstra,
  • 3 duże cebule,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • pół szklanki wody,
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek i tymianek

Sposób przygotowania:

Przygotowane naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem. Układamy w środku naszą białą kiełbasę surową ekstra. Cebule siekamy w piórka i układamy dookoła kiełbasy. Wlewamy 2-3 łyżki wody (podczas pieczenia możemy podlewać wodą, ale nie więcej jak 2 łyżki na raz) i całość przyprawmy do smaku solą, pieprzem, zielem angielskim oraz ziołami – polecam tymianek i majeranek. Tak przygotowane naczynie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. półgodziny, aż kiełbasy staną się z wierzchu złocisto-brązowe. Na koniec możemy przypiec całość przez zmianę funkcji pieczenia na grill, która pięknie spiecze nam kiełbaski – tylko uważajcie żeby się nie spaliły. W ten sposób możemy również przygotować kiełbasę białą w jelicie baranim.

Sposób podania:

Układamy białą kiełbasę na półmisku w towarzystwie cebuli i chrzanu (chrzan biały, tarty chrzan z jabłkiem lub ćwikła z chrzanem).

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyte została biała kiełbasa surowa ekstra (zamiennie można użyć białej kiełbasy surowej w jelicie baranim). Produkty dostępne są w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.