Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Składniki: suszone kurki, biała kiełbasa, woda, włoszczyzna, zakwas, jajka, ziemniaki, śmietana, przyprawy.

Czas przygotowania: 150 min.

Trudność:średnie
Czas przygotowania: 150 minut
Ilość porcji: 4 porcje

Każde święta mają swój barszcz. W wigilie obowiązkowo podajemy barszcz czerwony z suszonymi grzybami i śliwką, a na Wielkanoc biały barszcz z jajkiem, kurkami i białą kiełbasą.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 40 g suszonych kurek
  • 8 białych kiełbas w jelicie baranim
  • 1,5 l wody
  • 0,5 l zakwasu
  • Łyżka chrzanu
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • włoszczyzna
  • 3 ziemniaki
  • cebula
  • 200 mi kwaśnej śmietany
  • przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, świeża natka pietruszki lun koperek, 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Przygotowanie barszczu jest proste, ale chwilkę nam zajmie. Najpierw namoczmy kurki przez ok. 2 godziny. Wlewamy do garnka 1,5 l wody, do której wkładamy białą kiełbasę w jelicie baranim i przez pół godziny gotujemy, aż wywar nabierze smaku. W tym czasie przygotujmy włoszczyznę i warzywa. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostne, marchew i por kroimy w plastry, a kawałek korzenia pietruszki i selera obieramy i ścieramy na tarce. Tak przygotowane warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Namoczone kurki kroimy na mniejsze porcje i dodajemy bardzo delikatnie do garnka wraz z wodą. Pamiętajmy, że na spodzie miseczki zostanie piasek, który się z nich wytrąci. Cebulę pokrojoną w piórka wraz z czosnkiem podsmażamy na patelni. Dodajemy do zupy. Wlewamy zakwas, zaprawiamy kwaśną śmietaną i dodajemy chrzanu. Całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gotujemy chwilę pod przykryciem w celu połączenia smaków.

Sposób podania:

W talerzu układamy jajko przecięte na pół. Wlewamy delikatnie barszcz. całość możemy obsypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem dla dekoracji.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyte została biała kiełbasa w jelicie baranim dostępna w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.