Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Składniki:mięso drobiowe, boczek szlachecki, suszone grzyby, żurawina, przyprawy

Czas przygotowania:180 min

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 180 minut
Ilość porcji: 12 porcje

Nic tak dobrze nie smakuje jak własnoręcznie zrobiony domowy pasztet. Proponujemy go w dwóch wersjach - na słono z boczkiem szlacheckim i suszonymi grzybami i na słodko z suszoną żurawiną.

Pasztet drobiowy z suszoną żurawiną:

  • 1 kg mięsa mielonego z kurczaka
  • garść suszonej żurawiny
  • garść rodzynek
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2 jajka
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną drobno suszoną żurawinę i rodzynki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do mięsnej masy, a białka ubijamy na sztywną pianę. Masę mieszamy, a na koniec delikatnie łączymy ją z białkiem. Podsypujemy bułką tartą, żeby nie była zbyt luźna.

Wkładamy masę do natłuszczonej foremki - do 2/3 jej wysokości. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Pasztet drobiowy z suszonymi grzybami, boczkiem szlacheckim i cebulką:

  • 1 kg mięsa drobiowego mielonego
  • 6 plastrów boczku szlacheckiego
  • garść namoczonych suszonych grzybów
  • natka pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • czosnek
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • przyprawy: sól, pieprz kolorowy, majeranek, oregano, czosnek, kolendra, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Grzyby moczymy w wodzie przez ok. godzinę.

na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek szlachecki, cebulę i posiekane drobno uprzednio namoczone grzyby. Solimy i pieprzymy do smaku. W czasie smażenia możemy wlać wodę z grzybów - delikatnie, bo na dnie osadził się piasek - nada dodatkowego aromatu. Smażymy tak długo, aż płyn odparuje.

Do mięsa mielonego dodajemy przestudzone grzyby, boczek szlachecki i cebulę, posiekaną drobno natkę pietruszki i czosnek. Całość doprawiamy majerankiem, oregano, solą, pieprzem, utartymi nasionami kolendry i odrobiną gałki muszkatołowej. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do mięsnej masy, a białka ubijamy na sztywną pianę. Masę mieszamy, a na koniec delikatnie łączymy ją z białkiem. Podsypujemy bułką tartą, żeby nie była zbyt luźna.

Wkładamy masę do natłuszczonej foremki - do 2/3 jej wysokości. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyte zostały mięso drobiowe i boczek szlachecki dostępne w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.