Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Składniki: szynka wieprzowa, mleczko kokosowe, bulion, chili, kurkuma, cynamon, gałka muszkatołowa

Czas przygotowania: 30 min

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4 porcje

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa kokosowa z pikantną szynką wieprzową.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 150 g szynki wieprzowej
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 300 ml bulionu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka pieprzu chili
  • 2 suszone papryczki (ostre)
  • 1 chili
  • 1 łodyżka selera naciowego
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

W garnku podgrzewamy mleczko kokosowe z bulionem. Doprawiamy kurkumą, cynamonem, gałką muszkatołową, sosem rybnym i posiekaną papryczką chili. Dodajemy drobno krojoną łodyżkę selera naciowego.

Na desce ostrym nożem drobno kroimy szynkę wieprzową na cieniutkie plastry (jak na carpaccio). Rozkładamy je na desce i doprawiamy pieprzem chili, rozkruszonymi, bardzo ostrymi papryczkami i solą. Skrapiamy odrobiną oliwy.

Do miseczki wkładamy odrobinę naszej szynki i zalewamy ją wrzącą zupą – pod wpływem temperatury szynka się zetnie. Podajemy ze szczypiorkiem.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyta została szynka wieprzowa dostępną w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.