Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Składniki: wędzonka wieprzowa, polędwiczka wieprzowa, por, bazylia, pomidory, przecier pomidorowy, czosnek

Czas przygotowania: 100 min

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 100 minut
Ilość porcji: 4 porcje

Zupa z pieczonych pomidorów z dodatkiem polędwiczki wieprzowej i wędzonki wieprzowej.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 150 g polędwiczki wieprzowej
  • 100 g wędzonki wieprzowej
  • 6 pomidorów
  • 1 por
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Na blaszce układamy przecięte na pół pomidory środkiem do góry, odsypujemy szczyptą soli i skrapiamy oliwą. Pieczemy aż sczernieją (ok. 1,5 godziny).

Garnek rozgrzewamy i obsmażamy w nim pociętą w kostkę wędzonkę wieprzową i polędwiczkę wieprzową pociętą w plastry. Po chwili dodajemy starty korzeń pietruszki, pociętego w plastry pora i posiekane ząbki czosnku. Z pieczonych pomidorów ściągamy sczerniałą skórkę i blendujemy je na gładko. Pomidorową pulpę dodajemy do garnka i dolewamy bulion razem z przecierem. Całość doprawiamy do smaku bazylią, solą i pieprzem. Podajemy z grzankami lub mini ptysiami do zup.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyte zostały wędzonka wieprzowai polędwiczka wieprzowa dostępne w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.