Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Składniki:łopatka wieprzowa, kasza jęczmienna, grzyby, szalotka, ziemniaki

Czas przygotowania: 60 min

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4 porcje

Jesienne i zimowe zupy są zazwyczaj bardzo treściwe i aromatyczne. Zupa z kaszą jęczmienną, suszonymi grzybami, szalotką i tymiankiem znajdzie wielu amatorów.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 250 g łopatki wieprzowej
  • 1 szalotka
  • 2 ziemniaki
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej
  • pół szklanki suszonych grzybów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka kminku
  • pół łyżeczki kolendry
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka sosu worcester
  • 300 ml bulionu
  • natka pietruszki i świeży tymianek do podania

Sposób przygotowania:

Łopatkę tniemy w bardzo drobną kostkę i przesmażamy ją na odrobinie oleju. Następnie zalewamy ja bulionem i dusimy na małym ogniu. Dodajemy kaszę oraz obrane ziemniaki pokrojone w kostkę podobnej wielkości jak łopatka. Grzyby namaczamy na ok. 30 minut. W tym czasie mięso, ziemniaki i kasza powinny się ugotować i zmięknąć.

Po 30 minutach wyciągamy grzyby, siekamy je na mniejsze kawałki i razem z wywarem dodajemy do garnka. Wywar wlewajcie ostrożnie – na dnie miseczki osadził się piasek wytrącony z grzybów. W moździerzu ucieramy suszony tymianek z kminkiem, kolendrą i ziarnami pieprzu. Ząbki czosnku drobniutko siekamy. Przyprawy i zioła dodajemy do wywaru. Doprawiamy sosem worcester. Gotujemy jeszcze około 10 minut i możemy podawać.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyta została łopatka wieprzowa dostępna w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.