Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Składniki: łopatka wieprzowa, marchew, por, seler, imbir, cynamon

Czas przygotowania: 70 min

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 70 minut
Ilość porcji: 4 porcje

Gęsty i rozgrzewający krem z marchwi z dodatkiem imbiru i cynamonu, podany ze słonecznikiem i dynią.

Do dzisiejszego dania potrzebne nam będą:

  • 250 g łopatki wieprzowej
  • 1 ziemniak
  • 3 duże marchewki
  • por
  • pół główki selera
  • korzeń pietruszki
  • 5 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 500 ml bulionu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Łopatkę tniemy w bardzo drobną kostkę i przesmażamy ją na odrobinie oleju. Następnie zalewamy ja bulionem (150ml) i dusimy na małym ogniu.

W garnku z grubym dnem rozpuszczamy łyżkę masła i przesmażamy na niej pocięte na mniejsze kawałki i obrane warzywa oraz imbir. Następnie zalewamy je pozostałym bulionem i gotujemy około 40 minut, aż zmiękną. Doprawiamy zupę cynamonem, gałką muszkatołową i drobno siekanym czosnkiem. Całość miksujemy na gęsty krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Całość podajemy z duszona łopatką i ziarnami słonecznika oraz dyni.

Gdzie kupić składniki?

Do przygotowania dania użyta została łopatka wieprzowa dostępna w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Górzyca.